tisdag 15 maj 2012

Ålders tester av ensamkommande flykting ”barn”.

http://www.expressen.se/ledare/alderstester-ar-inte-rasism/


För er som inte orkar kolla länken kommer här en kort resumé. Artikeln är skriven av Expressens ledarredaktion och tar på ett sakligt sätt upp de problem när människor kommer till Sverige söker asyl och uppger att de är yngre än vad de verkligen är.

Om man leker med tanken att en flykting kommer till Sverige och söker asyl (denne är enligt artikeln oftast man.) uppger att han är 15-16år gammal men den verkliga åldern är närmare 30år. Denna ”man” behandlas som barn genom det svenska systemet får egen bostad och ett jobb (enligt artikeln oftast ett fysiskt jobb) Plötsligt börjar din ”25åriga” arbetskamrat eller granne bli grå hårig för hans verkliga ålder börjar närma sig 40 och om man inte använder hårfärg så är det ett ålderstecken av naturen eller gud som inte går att dölja. Sen börjar olika åldersrelaterade sjukdomar/symptom komma som drabbar människor i åldern 40-50 men knappast människor i åldern 25-35år. Vilka problem ställer inte detta på den enskilde samt även sjukvården när den ska förklara sjukdomar/symptom som oftast drabbar människor som är 10år äldre?

Den ”25åriga" mannen måste då även arbeta i det nuvarande systemet till 65års ålder för att få pension vilket för honom betyder till cirka 75år, och om vi förutsätter att Fredrik Reinfeldt och Moderaternas vision slår in om att folk måste jobba till 75år för att få pension, då är mannens verkliga ålder närmare 85år om han ens klarat sitt fysiskt tunga arbete till dess. Är då verkligen ålderstester något så fjärran ifrån politisk korrekthet att det inte ens kan få diskuteras i dagens Sverige? Hur går man då tillväga för att göra dessa ålderstester? I artikeln tar dem upp röntgning av handleder och tänder samt att dessa har en felmarginal på två-tre år. Det bästa vore ju om man kunde bestämma det ner till året men i detta fall anser jag att detta tillväga gångs sätt ger den säkraste bedömningen av åldern. Att röntga handleder eller tänder strider inte heller mot någon religion vad jag vet. Har även hört att de i Norge infört detta och att antalet ensam kommande flykting barn minskade med 20 % sen de hamnade i rätt kö.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar