torsdag 20 januari 2011

Ledar byte i Pirat Partiet!

I början av januari meddelade Rick Falkvinge att han lämnar posten som parti ledare för PP.
Jag bör tillägga att han har gjort mycket bra för partiet genom åren (inte bara startade det.) höjd punkten måste ha varit EU valframgången 2009.

Sen dess har olika konstiga handlingar och uttalanden avlöst varandra, bland annat att förlänga kandidaturen i intern valet till riksdagslistorna 09 för att få fram fler kvinnliga kandidater, för att den inbyggda kvoteringsalgoritmen skulle fungera perfekt. Till det kända eller (ö)kända barnporr uttalandet i valrörelsen 2010. I en valrörelse präglad av de normala valfrågorna som jobb, socialförsäkringssystem, vård och skola hamnade snabbt PP i en medial solförmörkelse där ingen av våra frågor var särskilt intressanta medialt sätt. Där den enda frågan som fick lite uppmärksamhet var den av sensationskaraktär. Där partiledaren endast kunde leverera fin retorik i interna nyhetsbrev till medlemmarna det (enligt min åsikt) var så välformulerat och väl skrivet att hade det förmedlats ut till media hade det kunnat gå lite annorlunda i valet. Valdagen kom och gick och valresultatet för PP blev minst sagt uselt. En partiledares jobb oavsett parti är alltid att leverera ett bra valresultat eller en valframgång kan detta inte göras måste partiledaren alltid vara villig att sätta sin plats till förfogande för någon annan person som har medlemmarnas förtroende att klara av detta. Jag själv liksom andra medlemmar i partiet har krävt att partiledaren skulle ställa sin plats till förfogande och i januari fick den interna kritiken genomslag, och Rick meddelade att han lämnar posten som partiledare.

Det är bara att gratulera PPs vice partiledare Anna Troberg till posten som ny partiledare och hoppas på ett ännu bättre valresultat 2014.

2 kommentarer:

 1. Vilka stora krav du har på ett parti som deltar för första gången i riksdagsvalet!?

  Den männniska till partiledare som kan uppfylla dina krav finns inte i denna världen.

  För övrigt är en partiledares jobb att "leverera ett bra valresultat" inte ett självändamål.

  Meningen med ett politisk parti är att partiets politik skall bli verklighet, inte att skapa och bedriva försörjningsverksamhet för broilerpolitiker och organisationstalibaner.

  SvaraRadera
 2. Nja det är andra gången PP deltar i ett riksdagsval första gången var 2006.
  Ser du bara till riksdagsval så var 2010 en liten framgång mot valet 2006 men lägger du in att 2009 fick vi över 7% i EU valet då ter sig valresultatet ifrån 2010 en katastrof.

  Alla partiledare i Sverige oavsett parti har det ansvaret på sina axlar sen kan det vara så att vissa av deras parti prioriterade frågor faller bort och sen att vissa andra omständigheter gör att de inte gör ett lika bra valresultat som önskat men så länge de hänger kvar i riksdagen är det mesta ofta förlåtet.

  En partiledares jobb är att leverera ett bra valresultat sen kan man alltid diskutera vad denna procent sats ska vara. Det är också en kvittens på att man nått ut och fått gehör för sina valfrågor.

  Kan hålla med dig i första meningen "Meningen med ett politiskt parti är att partiets politik ska bli verklighet." För detta krävs att man tar sig in i folkvalda församlingar och jag tror även att man måste sitta där minst två mandat perioder i rad om inte en tredje för att verkligen få genomslag för sin (i detta fall vår) politik.
  //Peter Johansson

  SvaraRadera