onsdag 26 september 2012

Tintin debatten igår tisdagen 25/9- 2012.



Jag såg debatten igår morse i tv4 nyhetsmorgon mellan Behrang Miri konstnärlig ledare på kulturhuset i Stockholm som hade bestämt sig för att kasta ut alla Tintin album därifrån och den andra personen som skulle försvara Tintins rätt att vara kvar på kulturhuset. Behrang fick börja och efter sin avslutade monolog om varför böckerna skulle bort var det den andra personens tur. 

Varje gång han sa något så argumenterade Behrang högljutt emot så meningsmotståndaren fick sagt mycket lite. Men i mina ögon vann han ändå debatten pga. Behrangs oförskämda debatt teknik att hela tiden avbryta sin meningsmotståndare. Detta är en teknik som jag ser i nyhetsinslag ifrån Indien, Pakistan samt mellanöstern, att den som skriker högst och längst är också den som borde ha rätt. Det är kanske en teknik som fungerar väl i de länderna men knappast här i Sverige. I kommentator fältet till en av alla dem tidnings artiklar som skrevs i ämnet igår, så skrev en att Behrangs uppförande i tv studion var den bästa röstvärvare som Sverige demokraterna någonsin kunde få och jag är benägen om att hålla med. Behrangs debatt uppförande i den tv studion är enligt mig under den starkaste kritik.

Det första Tintin äventyret gavs ut 1929 och fram till skaparens död 1983 gavs cirka 23 album ut. Tintin skapades i en helt annan tid idag än när den först gavs ut och det kontroversiella i de albumen speglar sin tid. Barn som läser dem förstår att så som saker är i serierna är dem inte verkligheten idag, det finns tillexempel inga mobiltelefoner eller datorer som idag och bilarna ser helt annorlunda ut än mot dagens och så även kläderna.

Att ta bort Tintin hade varit en sorts censur som är fel, vad hade i så fall censurerats nästa gång Pippi böckerna eller dem om Emil??

Klockan 10 igår var jag inne på expressens hemsida då hade dem en Poll frågan löd: Är det rätt av kulturhuset att plocka bort Tintin böckerna ja eller nej? Jag röstade och naturligtvis hade 96 % svarat Nej, klockan 12 var jag inne igen då hade 99 % röstat nej. Tidigt samma eftermiddag meddelade kulturhuset att Tintin böckerna skulle få vara kvar efter en folkstorm mot dem i både sociala medier och ”gammel” media. En vettigt argument jag hörde igår är att de tråkiga i det hela är att flera inom kultur huset anser att plocka bort Tintin är och var rätt, vilket betyder att de är för en censur som inte hör hemma i vårt samhälle och att det var den massiva folkstormen som fick dem att backa inte att dem hade fel i sakfrågan.   

torsdag 6 september 2012

Vill unga inte ha jobb? Agenda 2/9, 21:15. 2012



Tv programmet agenda handlade om att unga inte vill ha jobb.
På Åges gjuteri i Unnaryd i småland har de svårt att hitta personal utan att ha någon krav på utbildning eller erfarenhet.

Unga vill bo och arbeta i städerna och har man möjligheten att få en lägenhet i en stad då tar man den. Närmaste större stad är Halmstad sex mil med bil ifrån företaget i programmet och där i ligger en del av problemet. Har man nu som arbetslös eller studerande haft turen att få tag i en lägenhet då har man inte det ekonomiska utrymmet att varken kunna ta körkort eller kunna köpa och ännu viktigare ”hålla” en bil. Kan man inte ta sig till företaget så är det ju inte lönt att söka det jobbet.

Unnaryd är en glesbygdskommun med många liknande kommuner runt omkring och de flesta vare sig det är ungdomar eller invandrare vill bo i städerna.

Programmet beskrev att företaget hade en marknadsmässig lönesättning, ja det är en sanning med modifikation, för att facket inte ska stå och strejka utanför grindarna måste man ge minst 85kronor i timmen före skatt det blir en månadslön på 13600kr före skatt, efter skatt blir det 11230kr. Ja på en sådan lön går det inte att bo i egen bostad samt hålla en bil. 

I programmet sa dem även att på företaget hade 70 % av de anställda invandrar bakgrund och min egen erfarenhet i ämnet är att ju fler med invandrar bakgrund där är på ett industri företag ju mer halkar lönerna efter. Vi säger att företaget ger den symboliska 100 lappen i timlön (vilket jag själv anser att facket borde höja upp minsta lönen till ifrån 85kr/timme till 100kr/timme) det blir då 16000kr före skatt för heltid, vilket ger 12638kr efter skatt även där är det mycket stramt att kunna leva, bo samt hålla och äga en bil.

Jag har själv för många år sedan jobbat på ett företag dit jag var tvungen att köra bil och grund lönen var 89.50kr/timme före skatt, när bensinen och bilen var fixad var där inte många kronor över.
Sen tror jag även att agenda vinklade det hela något när de intervjuade ungdomarna att de som var negativa till att ta dessa jobb fick mer utrymme än de som var positiva till det.

Jag var även inne på Åges hemsida i dagarna och där kunde jag inte hitta någon information om att de sökte personal. Jag var även inne på platsbanken och tittade igenom samtliga jobb i kategorin industri inte heller där hade de någon annons, så det kan mycket väl vara bluff och båg för att få tv uppmärksamhet och reklam för företaget. Räknar man bort antalet jobb ifrån oseriösa bemanningsföretag och timanställningar så var där inte särskilt många lediga industri jobb fler uppåt landet än här i söder.

Min slutpoäng är att ungdomar vill ha jobb även okvalificerade industri jobb med låg status. Där emot vill de gärna bo i stan och inte i glesbygdskommuner, det sociala livet är viktigt. Det var likadant i nyhetsinslaget jag såg när polisen skulle rekrytera en polis till Kiruna antalet sökande var =0. 
Det sociala livet spelar stor roll.