onsdag 26 september 2012

Tintin debatten igår tisdagen 25/9- 2012.Jag såg debatten igår morse i tv4 nyhetsmorgon mellan Behrang Miri konstnärlig ledare på kulturhuset i Stockholm som hade bestämt sig för att kasta ut alla Tintin album därifrån och den andra personen som skulle försvara Tintins rätt att vara kvar på kulturhuset. Behrang fick börja och efter sin avslutade monolog om varför böckerna skulle bort var det den andra personens tur. 

Varje gång han sa något så argumenterade Behrang högljutt emot så meningsmotståndaren fick sagt mycket lite. Men i mina ögon vann han ändå debatten pga. Behrangs oförskämda debatt teknik att hela tiden avbryta sin meningsmotståndare. Detta är en teknik som jag ser i nyhetsinslag ifrån Indien, Pakistan samt mellanöstern, att den som skriker högst och längst är också den som borde ha rätt. Det är kanske en teknik som fungerar väl i de länderna men knappast här i Sverige. I kommentator fältet till en av alla dem tidnings artiklar som skrevs i ämnet igår, så skrev en att Behrangs uppförande i tv studion var den bästa röstvärvare som Sverige demokraterna någonsin kunde få och jag är benägen om att hålla med. Behrangs debatt uppförande i den tv studion är enligt mig under den starkaste kritik.

Det första Tintin äventyret gavs ut 1929 och fram till skaparens död 1983 gavs cirka 23 album ut. Tintin skapades i en helt annan tid idag än när den först gavs ut och det kontroversiella i de albumen speglar sin tid. Barn som läser dem förstår att så som saker är i serierna är dem inte verkligheten idag, det finns tillexempel inga mobiltelefoner eller datorer som idag och bilarna ser helt annorlunda ut än mot dagens och så även kläderna.

Att ta bort Tintin hade varit en sorts censur som är fel, vad hade i så fall censurerats nästa gång Pippi böckerna eller dem om Emil??

Klockan 10 igår var jag inne på expressens hemsida då hade dem en Poll frågan löd: Är det rätt av kulturhuset att plocka bort Tintin böckerna ja eller nej? Jag röstade och naturligtvis hade 96 % svarat Nej, klockan 12 var jag inne igen då hade 99 % röstat nej. Tidigt samma eftermiddag meddelade kulturhuset att Tintin böckerna skulle få vara kvar efter en folkstorm mot dem i både sociala medier och ”gammel” media. En vettigt argument jag hörde igår är att de tråkiga i det hela är att flera inom kultur huset anser att plocka bort Tintin är och var rätt, vilket betyder att de är för en censur som inte hör hemma i vårt samhälle och att det var den massiva folkstormen som fick dem att backa inte att dem hade fel i sakfrågan.   

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar