onsdag 8 december 2010

Vill unga inte ha vanliga jobb längre?

Efter att ha sett dokusåpor som ”Ung och bortskämd” ”Bartenderskolan” ”Lyxfällan” osv. Så är där en tanke som slår mig, vill personer 25 år och yngre inte ha vanliga jobb längre? Det verkar som om de hellre deltar i en dokusåpa vilket av vad jag förstått betalar runt mini mi lönen vilket är runt 15-16000kr i månaden före skatt + en del andra omkostnader beroende såpa man väljer att vara med i. Det verkar som folk hellre lägger ut sitt privatliv eller har sex i tv för möjligheten att för några månader bli kändis.

Sen när blev att vara kändis ett yrke? Det verkar som om favorit yrkena idag för yngre personer är skådespelare/skådespelerska, sångerska/artist, modell, designer, bloggare, kändis eller stjärna.

För att bli stjärna måste man vad jag vet först vara mycket bra på sitt jobb till exempel skådespelare och först när man gjort ett bra jobb i en film eller tv serie så blir man stjärna.

För att bli kändis måste man först ha gjort något som uppmärksammas främst av media till exempel i en dokusåpa, men om man inte är med i en fortsättning av denna så dör kändisskapet ut efter cirka sex månader efter det sista avsnittet man medverkat i visats på tv. Allt som man sen gjort i denna kommer alltid finnas kvar på nätet och eventuella repriser i tv år framöver.

Att bli modell är att alltid bli bedömd på sitt utseende, har man inte varit utseende fixerad förut så är chanserna mycket goda att man blir det.

För att kunna försörja sig som bloggare är något väldigt få förunnat i Sverige. Jag pratade för ett tag sedan med en bekant om detta och vår gissning var att där är kanske max sju stycken bloggar i hela Sverige där de personerna kan försörja sig på heltid med sitt bloggande.

Vad är det då för fel med att ha ett vanligt jobb eller vill alla leva ett James Bond liknade jetset liv?

onsdag 24 november 2010

Att ammortera eller inte ammortera.....

Detta är kommentarer till artiklar med följande rubriker på Dagens industris internet sida (di.se) ”Banker: Inför amorteringskrav!” ”Här är risken för en bobubbla störst”

Det handlar alltså om bolånetaket vid köp av bostäder samt bankernas önskan om att införa ammorteringskrav.

1.Den som sätter sig i skuld är inte fri naturligtvis finns det då saker som ger god legitimitet att göra så exempelvis bostäder ( mer än lån för konsumtion.)

2. Jag är ingen expert men om du köper en bostad med max belåning och värdet går ner till noll så har jag inte hört något fall där banken tagit bostaden när du betalat räntorna i tid eller följt den uppställda amorteringsplanen. Det är när du inte klarat av att betala något av ovanstående som banken tagit din bostad. Rent generellt bostadens värde är bara aktuellt för dig om du planerar att sälja den vad den sen är emellan köptillfället och säljtillfället är ganska ointressant men naturligtvis lite sinnes ro om den ökat i värde (så länge du inte planerar att belåna den mot värde ökningen vilket egentligen ingen rekommenderar.).

3. För att återknyta till nummer 1 att låna pengar det gör du med din framtida inkomst som säkerhet att då som utlånande bank inte ha amorterings krav har jag mycket svårt att förstå.(Även om banken vill ha dig som kund på livstid, så ser de framåt med en tro att bostäder alltid ökar i värde). Se detta som ett potentiellt scenario: Köper du bostad när du är 25år och efter 40år amorterat av lånet då är du 65år och pensionär . Arbetsmarknaden idag är mycket flyktig många stannar inte kvar på samma arbete i 40 år och svackor kan förekomma (arbetslöshet). Eller stannar kvar i samma bostad så länge.

Min åsikt är att detta med ett bolånetak är bra MEN det borde höjas som köpare borde man stå för 20 % av köpesumman själv och ha ammorteringskrav på 20år. Detta borde de stora bankerna inte behöva be statliga myndigheter att införa utan det kan de gott göra själva. ”Den som är i skuld är inte fri.” Man köper en bostad för att bo i inte i rent spekulationssyfte.

tisdag 23 november 2010

Två månader efter valet.

Ja valresultatet för PiratPartiet var ju inte någon munter läsning att vakna upp till dagen efter val dagen. Vi fick cirka 0.67% i riksdagsvalet och det var ungefär vad vi fick i de lokala valen också. En slutsats jag då kan dra är att går det bra i riksdagsvalet så går det bra i de övriga valen också (landsting + kommun). Så ställer man upp i riksdagsvalet och de övriga två så behöver man egentligen inte ha något större lokalt parti program utan väljare tenderar till att rösta på samma parti i alla tre valen. När jag var ute och kampanjade på stadens gator och torg, jag minns inte att jag blev erbjuden någon val information om Sverige demokraternas kommun politiska program inte heller läste jag något om det i min lokala tidning heller (visserligen letade jag inte heller efter deras lokala parti program) men det visar bara att går det bra i riksdagsvalet så går det bra (per automatik) i lokalvalen också.
Det har varit roligt att vara kommunledare under ett valår jag personligen har lärt mig mycket.
Att skriva ett val program
Att ha kontakt med media.
Att entusiasmera medlemmar att ställa upp som kandidater och aktiva.
Att få lov att gå in som medlare.
Jag vill tacka alla medlemmar som på något sätt ställt upp och hjälpt oss under 2010 års val rörelse.
// Peter

fredag 10 september 2010

Vilka relationer får man ha i kommunpolitiken?

http://hd.se/landskrona/2010/09/05/allt-tajtare-band-mellan-sd-och/

För er som inte orkar läsa länken kommer här en kort sammanfattning:

Ett kommunalråd för folkpartiet får under ett fullmäktige möte ett sms ifrån en annan ledamot ifrån ett annat parti, detta sms fotograferas av en fotograf på läktaren. Av innehållet i smset kan man utläsa att där finns en trevlig och avslappnad vänskaps relation utanför fullmäktige.

Där i finns en intressant frågeställning kan man ha en vänskapsrelation med en annan ledamot utanför ens eget parti eller de partier man samarbetar med?

Det anser jag att man bör få ha att inte få lov att ha det gör att kommunpolitiken liknar ett dagis där ledamöterna är hållna i strupkoppel och en vi och dem mentalitet råder. Där får gärna vara en hård och grov men ändå saklig ton i fullmäktige salen men utanför bör ändå normal hyfs och artighet råda.

Detta anser jag är en tunn linje mellan privat liv och parti liv som tidningen balanserar på när de både publicerar foto och artikel om detta.

Men detta är egentligen inget nytt under den politiska solen. FP:s Lars Lejonborg berättade i ett tv-program kort om ett tillfälle när alla partiledarna var samlade till fest hos dåvarande vänster ledaren Gudrun Schyman på Österlen. Så kort och gott där finns gott om vänskaps relationer i riksdagen också mellan valen.

MVH
Peter Johansson

söndag 25 juli 2010

Danska kommuner har redan genomfört lite av PPs lokalpolitiska frågor.

http://politiken.dk/indland/article1021809.ece
För er som inte orkar klicka på länken så är detta en artikel ifrån en dansk tidning och här kommer en kort sammanfattning.
”Spark Microsoft ud af kommunerne!”
Genom att kommunen när de uppgraderat sin IT avdelning har byt ut windows som operativsystem mot ubuntu och microsoft office paketet mot open office så har de sparat 2000dkr per offentlig dator. Genom att göra detta på 1700 datorer i kommunen har de kunnat spara 360000dkr per år.

Detta är mycket likt en av piratpartietsvalfrågor till kommunfullmäktige i Helsingborg nämligen att :
Kommunen successivt byter ut samtliga IT-system inom förvaltning och offentlig verksamhet mot lösningar baserade på öppna standarder.

Detta är en valfråga vi har som är snarlik men handlar om skolorna nämligen att:
Kommunen som huvudman tar ett ansvar för att IT-undervisningen bedrivs i en mångfald av fria och öppna mjukvaror samt operativsystem.

Detta finns också med som en valfråga till landstingsvalet i Skåne nämligen att:
Samtlig programvara som används inom landstingets alla verksamheter bör i största möjliga
utsträckning vara baserad på öppen källkod och öppna standarder med syftet att vara
oberoende av enskilda mjukvaruleverantörer.

Detta är ett bevis på att piratpartiet behövs i landstings och kommunpolitiken samt att vi kan göra en skillnad.

Peter Johansson kandidat #2 kommunfullmäktige i Helsingborg. Kandidat #16 region Skåne.
Rösta på PiratPartiet i valet 2010

PP på väg mot fullmäktige i Helsingborg.

Med lite mer än fem veckor kvar till att förtidsröstningen börjar så börjar även bitarna falla på plats för PiratPartiets väg in i fullmäktige i Helsingborg. Det senaste månaderna har varit mycket hektiska vi har omarbetat vårt kommunpolitiska program och nyligen fått det godkänt. I Fredags tog jag ut lite valfrågor ifrån programmet och fick det tryckt på flyers så nu står vi rustade för att kunna kampanja både på Helsingborgsfestivalen 29-31 Juli 2010 och i början av valkampanjen som drar igång runt 1 augusti. Sen tidigare har vi fört en intensiv affischerings kampanj på stadens gratis pelare. (Hoppas ni boende i HBG lagt märke till det.)
Med Vänlig Hälsning
Peter Johansson KommunLedare för PiratPartiet.

fredag 2 april 2010

Har enskilda poliser för stora befogenheter?

En enskild polis kan idag plocka in vem som helst ifrån gatan utan någon som helst grund till att göra så genom att yttra orden ”Du ser drog påverkad ut”. Då plockas du som enskild invånare in för drog test, visitering samt identifiering och kvar hållning i en viss tid. Någon saklig grund till att göra detta finns inte utan det är lagt på den enskilde polismannen att göra denna bedömning. I ett av våra nordiska grannländer fanns till långt in på 1900 talet en lag som hette ”Förbud mot lösdriveri.” det betydde att den enskilde polis konstapeln kunde allt ifrån att be en person lämna en allmän plats för att denna befann sig där enligt den enskilde polisens tycke vid en olämplig tidpunkt på dygnet. Att bli ombedd att lämna platsen var det snälla alternativet, det andra alternativet var att konstapeln lika gärna kunde plocka in dig i häktet. I båda av dessa fallen hade staten gett den enskilde ”konstapeln” en ” card blanc”. Nämligen ett frikort att ingen saklig grund behövs för att plocka in enskilda människor. När den här lagen togs var det främst för att försvåra droganvändandet samt innehav av det. Om man inte får ha droger i sin kropp då äger du inte rätten till din egen kropp utan förlängningen staten. Då bör även staten tillhanda hålla arbete till alla invånare eller stå för deras försörjning så länge som behövs om inte heltids arbete kan tillhanda hållas. Samt bostäder till dem som behöver det. Nu har den styrande alliansen lagt ett förslag om att ovanstående även skall gälla minderåriga barn och ungdomar. Min fundering är då att kan detta inte traumatisera dessa unga människor samt skapa rädsla samt hat mot polisen? Säg att en ungdom tas in skrikandes och sparkandes ska denne då även åtalas för våld mot tjänsteman och våldsamt motstånd vid gripande? Om denne tvär vägrar att lämna urin prov vad är då nästa steg? Fast spänning så blod prov kan tas? När kopplas då föräldrarna in? Detta börjar mer och mer likna en diktatur.

söndag 28 februari 2010

Skola övervakade elev på fritiden via datorn.

En fråga som varit på tapeten nu i cirka två veckor är historien ifrån en skola i Pennsylvania i USA. En elev fick ett straff av sin lärare för något denna gjort på fritiden. Det visade sig att eleven hade fått en laptop av skolan och webbkameran hade fjärr aktiverats så skolan kunde se vad eleven gjorde på fritiden.
Min åsikt är att även om denne elev är en så kallad bråkstake och värsting, vad han gör på fritiden eller i hemmet ska inte skolan ha att göra med. Detta ser jag som ett grovt intrång i privat livet. Men det bör också anser jag lyfta frågan till att även gälla yrkes livet ska din arbetsgivare få övervaka dig på fritiden via att kunna fjärrstyra webbkameran på datorn? Nu går varken jag i skolan eller har företags laptop men framför min webb kamera på min privata laptop kommer det snart att sitta en bit maskerings tejp. Något enkelt och billigt = low tech slår ut high tech.

lördag 13 februari 2010

Övervakning av allmänna utrymmen av hyresvärden? Nej tack

http://svtplay.se/v/1885405/rapport/hyresgaster_kan_kameraovervakas?sb,k103266,2,f,123748

För er som inte orkar klicka på länken kommer här en kort sammanfattning: Hyresbolag vill kamera övervaka sina hyresgäster vid ytterdörren, trapphus samt allmänna utrymmen.

Min kommentar: Detta är förkastligt att kamera övervaka ytterdörrar samt trapphus och gemensamma utrymmen är en grov kränkning av privat livet, och skulle det filmade materialet komma i orätta händer så skulle det i sig kunna användas till brottslig verksamhet t.ex. inbrott osv.
Att kamera övervaka ett fler bils garage är däremot okej anser jag då bilarna är värda (de flesta en större summa pengar) och det gör att bil stölder just där avskräcks eller lättare kan klaras upp.
Däremot ser jag det som inget hinder att kamera övervaka när miljön runt huset om en rimlig orsak finns jag är säker på att ingen vill ha ett nytt oroligheterna i rosengård. Att slentrianmässigt övervaka förråd i hyreshus anser jag ska endast behöva göras om där har förekommit inbrott och stölder.